Virtuoos

Optimistisch en Energiek

Virtuoos persoonlijkheden zijn meestal tot aan hun ellebogen in een of ander project. Vrolijk en goedaardig, mensen met een Virtuoos persoonlijkheidstype (vooral Assertief) raken zelden gestrest en gaan liever met de stroom mee.

Creatief en Praktisch

Virtuozen zijn zeer vindingrijk als het gaat om praktische dingen, mechanica en ambachten. Nieuwe ideeën komen gemakkelijk, en ze houden ervan om hun handen te gebruiken om ze in actie te brengen.

Spontaan en rationeel

Door spontaniteit met logica te combineren, kunnen de virtuozen met weinig moeite van mentaliteit veranderen om in nieuwe situaties te passen, waardoor ze flexibel en veelzijdig zijn.

Weet hoe je prioriteiten moet stellen

Deze flexibiliteit komt met enige onvoorspelbaarheid, maar Virtuoze persoonlijkheden zijn in staat om hun spontaniteit op te slaan voor een regenachtige dag, waardoor ze hun energie kunnen vrijmaken op het moment dat het meest nodig is.

Geweldig in een crisis

Met al deze praktische creativiteit en spontaniteit is het geen wonder dat virtuozen van nature in crisissituaties verkeren. Mensen met dit persoonlijkheidstype genieten meestal van een beetje fysieke risico’s, en ze zijn niet bang om hun handen vuil te maken als de situatie daarom vraagt.

Ontspannen

Door dit alles zijn de virtuozen in staat om vrij ontspannen te blijven. Ze leven in het moment en gaan met de stroom mee, en weigeren zich te veel zorgen te maken over de toekomst.

Koppig

Zo gemakkelijk als virtuozen gaan met de stroom, kunnen ze ook volledig negeren, en meestal bewegen in een andere richting met weinig verontschuldiging of gevoeligheid. Als iemand probeert om de gewoontes, de levensstijl of de ideeën van de virtuozen te veranderen door middel van kritiek, kunnen ze nogal bot worden in hun irritatie.

Ongevoelig

Virtuozen gebruiken logica, en zelfs als ze proberen om anderen halverwege te ontmoeten met empathie en emotionele gevoeligheid, lijkt het zelden goed uit te komen, als er al iets wordt gezegd.

Privé gereserveerd

Virtuoze persoonlijkheden zijn notoir moeilijk te leren kennen. Ze zijn echte introverte mensen, die hun persoonlijke zaken voor zichzelf houden en vaak gewoon de voorkeur geven aan stilte boven kleine praatjes.

Gemakkelijk verveeld

Virtuozen genieten van nieuwigheid, waardoor ze uitstekende knutselaars zijn, maar veel minder betrouwbaar als het gaat om het focussen op de dingen op de lange termijn. Als iets eenmaal begrepen is, hebben Virtuozen de neiging om gewoon door te gaan naar iets nieuws en interessanter.

Vermijdt commitment

Langetermijnverbintenissen zijn bijzonder belastend voor Virtuos. Ze geven er de voorkeur aan om de dingen dag na dag te nemen, en het gevoel dat ze voor lange tijd in iets opgesloten zitten is ronduit beklemmend. Dit kan een bijzondere uitdaging zijn in de romantische relaties van de virtuozen.

Riskant gedrag

Deze koppigheid, moeilijkheid met de emoties van anderen, focus op het moment, en gemakkelijke verveling kunnen leiden tot onnodige en nutteloze grensverleggingen, gewoon voor de lol. Het is bekend dat virtuozen het conflict en het gevaar alleen maar doen escaleren om te zien waar het heen gaat, iets wat desastreuze gevolgen kan hebben voor iedereen in de buurt als ze de controle over de situatie verliezen.

Het Virtuoze persoonlijkheidstype is waarschijnlijk het moeilijkst vast te pinnen in vele aspecten van het leven, maar vooral in hun carrière. Virtuozen gedijen op diversiteit en onvoorspelbaarheid, op het afvragen van “wat is het volgende?” elke ochtend. Dit maakt Virtuozen een van de meest mysterieuze persoonlijkheidstypes, maar ook een van de meest veelzijdige in de professionele wereld.

Virtuozen zijn geboren probleemoplossers met een onwrikbare focus op praktische oplossingen (hoewel misschien niet altijd oplossingen voor praktische problemen). Geen enkel ander type is zo gefascineerd door de manier waarop dingen werken, hoe hulpmiddelen kunnen worden gebruikt en hoe feiten kunnen worden samengevoegd tot onmiddellijke en bevredigende resultaten. Deze combinatie van nieuwsgierigheid en praktische kracht maakt mensen met een Virtuoos persoonlijkheidstype tot uitstekende monteurs, ingenieurs, grafisch ontwerpers en forensische wetenschappers.

Virtuoze (ISTP) carrières

“Praktisch” is het woord van de dag. Maar het is niet het praktische aspect van routinematige administratie waar de Virtuos naar hunkeren – ze hebben variatie en actie nodig, misschien zelfs een beetje adrenaline in hun werk. Zeer gestructureerde omgevingen laten Virtuoze persoonlijkheden verveeld en moe achter. Banen die zich richten op crisisbestrijding, zoals brandweermannen, paramedici, rechercheurs, piloten en politieagenten lijken gemaakt voor virtuozen.

Maar misschien wel het belangrijkste voor virtuozen is het gevoel dat ze niet vastzitten. De vrijheid om af te dwalen, de vrijheid om hun eigen schema’s te declareren, hun eigen verantwoordelijkheden, hun eigen omgeving – bijna elke andere overweging verbleekt in vergelijking met de noodzaak om inflexibele verplichtingen en saaie collega’s te vermijden. Hoewel dit een belangrijke hindernis kan zijn om te overwinnen in de traditionele arbeidswereld, is het de grootste aantrekkingskracht van het ondernemerschap.

Doe wat je hart doet zingen

Bijna elke creatieve of constructieve vaardigheid of interesse kan worden aangeboden op een freelance basis of op de eigen voorwaarden van een bedrijfseigenaar, of het nu gaat om een blogger, systeemanalist, atleet of chauffeur. Virtuozen moeten hun zwakke planningscapaciteiten voor de lange termijn en hun voorkeur voor onmiddellijke resultaten onder ogen zien om dit pad te laten werken, maar in hun vrije tijd kunnen ze hun brood verdienen met het verkopen van stukjes en beetjes. Het is ook mogelijk om meer traditioneel werk te vinden om aan deze behoeften te voldoen, en de boswachter is een gewilde lijn van werk voor veel Virtuozen.

Virtuozen hebben een natuurlijke vaardigheid met probleemoplossing, een ontspannen, zelfverzekerd karakter en een resultaatgerichte focus. Mensen met dit persoonlijkheidstype begrijpen dat risico gelijk staat aan beloning, en zolang ze dat begrip met volwassenheid kunnen gebruiken, in plaats van alleen maar het mierennest te schoppen als ze zich vervelen, zijn ze zeer gewenst in elk dynamisch veld of omgeving.

Als het om de werkplek gaat, is de topprestatie van virtuozen vaak een gevoel van onvoorspelbaarheid en opwinding. Deze kwaliteit maakt de persoonlijke relaties van Virtuozen persoonlijkheden uitdagend genoeg, zelfs onder goede vrienden en directe familie – voor degenen die ze alleen in een professionele omgeving hebben leren kennen, kan het ronduit frustrerend zijn.

Dit komt natuurlijk allemaal neer op het weten wat hen drijft. Met een beetje ruimte en een praktisch probleem om op te lossen, kunnen Virtuozen tot de meest productieve mensen behoren. Zoals bij iedereen werkt het niet om mensen met een Virtuoos persoonlijkheidstype in een mal te dwingen die niet past. Het herkennen van hun unieke perspectief en gaven kan leiden tot buitengewone resultaten.

Virtuozen ondergeschikten

Als ondergeschikten is wat de Virtuozen het meest verlangend is, een beetje wiebelruimte. Ontspannen en gemakkelijk, mensen met een Virtuoos persoonlijkheidstype blijven graag met een verrassende loyaliteit rondhangen, zolang hun werkgevers en managers hen niet proberen te dwingen zich te committeren aan iets dat de volgende dag niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Strenge regels, richtlijnen en formele afspraken zorgen ervoor dat Virtuozen zich verkrampt en verveeld voelen. Als hun gewoontes of methoden onder kritiek komen te staan of gedwongen worden te veranderen, kunnen de Virtuozen ook verrassend mulishandig zijn.

Iets wat Virtuozen dag waarschijnlijk maakt is een willekeurige opsomming van zaken die moeten worden opgelost of afgehandeld. Virtuoze persoonlijkheden hebben het talent om voor zo’n gelegenheid hun energie te sparen en kunnen zo’n waslijstje met verrassend enthousiasme aanpakken. Hun taken moeten echter wel hands-on zijn – als de items allemaal beginnen met “Kom met een strategie om…”, is het waarschijnlijk beter om een Analist type te vinden.

Virtuozen als collega’s

Virtuozen zijn vaak veel geliefder bij hun collega’s dan ze zouden verwachten. Rustig en terughoudend hebben mensen met dit persoonlijkheidstype meestal een beetje fysieke ruimte nodig, maar kijken tegelijkertijd graag naar het werk van anderen om te zien of er iets interessants aan de hand is. Niet van nature emotioneel of empathisch, Virtuozen hebben een botte manier van communiceren die kan leiden tot misverstanden of gekwetste gevoelens.

Toch combineren de virtuozen dit rationalisme en deze terughoudendheid met een gevoel van spontaniteit dat onder andere een luchtig gevoel van “doe anderen” eerlijkheid creëert. De ommezwaai is altijd fair play, en de vreemde grap en de vergelding worden meestal door iedereen genoten. Virtuozen hebben een groot gevoel voor humor, al is het soms een beetje riskant, en zijn niet alleen bestand tegen conflicten op de werkvloer, maar zijn ook geweldig in het onschadelijk maken ervan met een goed geplaatste grap die het allemaal relativeert.

Michael Jordan

Bear Grylls