Architect

Snelle, fantasierijke en strategische geest

Architecten zijn trots op hun geest, en ze nemen elke kans die ze kunnen om hun kennis te verbeteren. Dit blijkt uit de kracht en flexibiliteit van hun strategisch denken. Zeer nieuwsgierig en altijd in voor een intellectuele uitdaging, Architecten zien de dingen vanuit veel verschillende hoeken. Architecten gebruiken hun creativiteit om te plannen voor onvoorziene mogelijkheden.

Hoge Zelfverzekerdheid

Architecten vertrouwen bovenal op hun rationalisme, dus als ze iets beslissen, hebben ze geen reden om te twijfelen aan hun beslissingen of inzichten. Dit creëert een eerlijke, directe stijl van communicatie die niet wordt tegengehouden door wat anderen van hen verwachten. Als architecten gelijk hebben, hebben ze gelijk, en niets zal dat feit veranderen. Of het nu gaat om een persoon, een proces, of om zichzelf, wiens koers gecorrigeerd moet worden, ze zullen zich staande houden en het niet anders kunnen.

Onafhankelijk en Beslissend

Deze creativiteit, logica en vertrouwen vormen individuen die op zichzelf staan en verantwoordelijkheid nemen voor hun acties. Gezagsfiguren maken geen indruk op architecten, en sociale conventies ook niet. En hoe populair iets ook is, als ze een beter idee hebben, staan architecten tegenover iedereen die ze moeten promoten. Of een idee is rationeel, of het is verkeerd – en ze passen die standaard graag op zichzelf toe.

Hardwerkend en vastberaden

Als iets hun interesse wekt, kunnen architecten persoonlijkheden zeer toegewijd zijn aan hun werk. Ze besteden vaak veel tijd en moeite aan hun werk. Architecten zijn doelgericht, en als taken leiden tot iets dat duidelijk en relevant is, streven ze ernaar om die taken te volbrengen.

Open-minded

Architecten staan open voor nieuwe ideeën zolang deze maar goed worden beargumenteerd. Mensen met dit persoonlijkheidstype staan zelfs (misschien vooral) open voor ideeën die tegen hun eigen ideeën ingaan als het denken goed is. Ze passen vaak hun openheid en onafhankelijkheid toe bij het denken over zaken als alternatieve leefstijlen. Meng dit met hun afkeer van regels en tradities, en het is gemakkelijk om te zien hoe architecten kunnen neigen naar meer tolerante sociale opvattingen.

De ‘Jacks-of-all-Trades’

Door de onbevangenheid, de wilskracht, de onafhankelijkheid, het vertrouwen en het planningsvermogen van architecten zijn ze in staat om alles te doen waar ze hun gedachten op richten. Vaardig in het hacken van alles wat het leven in de weg staat, zijn architecten in staat om af te breken en te leren van bijna elk systeem. Ze gebruiken dan de ideeën die ze daar vinden waar ze nodig zijn. Architecten hebben de neiging om een keuze te maken uit de banen die ze hebben, van IT-systeemontwerpers tot politieke organisatoren.

Arrogant

Architectenpersoonlijkheden kunnen hun vertrouwen te ver dragen. Ze kunnen ten onrechte geloven dat ze alle kwesties van een zaak hebben opgelost, en het dan maar eens uitpraten, waarbij ze de tegengestelde meningen van degenen waarvan ze denken dat ze intellectueel inferieur zijn, verwerpen. Met hun gebrek aan respect voor sociale normen kunnen architecten ongevoelig zijn bij het geven van hun mening als ze zich niet bewust zijn van hun houding en minder ontwikkelde sociale vaardigheden.

Oordelend

Architecten hebben volledig vertrouwen in hun denkprocessen omdat rationele argumenten bijna per definitie juist zijn – althans in theorie. In de praktijk hebben emotionele overwegingen en de geschiedenis grote invloed. Een zwak punt voor mensen met het persoonlijkheidstype Architect is dat zij deze factoren en degenen die ze omarmen als onlogisch bestempelen. Ze doen ze vaak af als mensen die op een inferieure manier denken. Dit kan het voor anderen bijna onmogelijk maken om gehoord te worden.

Overdreven analytisch

Een terugkerend thema bij het bespreken van de sterke punten van Architecten is hun analytisch vermogen. Maar deze kracht kan hen doen falen wanneer de logica niet de belangrijkste factor is. Relaties, in al hun complexiteit, verzetten zich vaak tegen nette verklaringen. Architecten kunnen zeer kritisch zijn en soms een hoog niveau van kieskeurige grondigheid bereiken in de omgang met anderen. Op dat moment zullen veel mensen – met uitzondering van extreem loyale en begripvolle vrienden – waarschijnlijk op de vlucht slaan en soms niet meer worden gezien.

Haten overdreven gestructureerde omgevingen

Architecten hebben een hekel aan het blindelings volgen van…alles…zonder te begrijpen waarom. Ze hebben een grotere afkeer van gezagsdragers die anderen dwingen zich aan wetten en regels te houden zonder het doel van de normen zelf te begrijpen. Architecten kunnen waarschijnlijk niet opschieten met iemand die de voorkeur geeft aan hoe de dingen “altijd al zijn geweest”. Echter, door niet mee te gaan met de normen – ook al is dat misschien niet zo belangrijk – kunnen architecten hun leven moeilijker maken dan nodig is.

Romantisch onwetend

Deze wrok tegen regels en hun neiging om te overanalyseren en te oordelen, zelfs tot het punt van arrogantie, telt op tot een persoonlijkheidstype dat vaak geen flauw benul heeft in het daten. Het hebben van een nieuwe relatie duurt lang genoeg voor architecten om te begrijpen wat er aan de hand is en hoe ze zich moeten gedragen is moeilijk. Harder proberen op de manier waarop Architecten gewend zijn om de dingen alleen maar erger te maken, en, helaas, het is gebruikelijk voor hen om gewoon de zoektocht naar liefde op te geven. Ironisch genoeg is deze meer ontspannen toestand wanneer ze op hun best zijn, en pas dan hebben ze de meeste kans om die speciale persoon zonder moeite aan te trekken.

Professionele knowhow is vaak de plek waar architecten het meest schitteren. Ze nemen gemakkelijk complexe principes en technieken in zich op en veranderen deze in duidelijke en bruikbare strategieën. Geen enkel ander persoonlijkheidstype komt in de buurt van hun vermogen om concepten te beoordelen en te organiseren.

Architecten kunnen meestal de “ruis” van een situatie uitzoeken, en dan de rode draad vinden die moet worden getrokken om rotzooi te ontrafelen – die ze dan weer in elkaar zetten. Zo komen ze tot de meest elegante oplossingen voor problemen. Naarmate ze groeien, leiden hun zelfvertrouwen, enthousiasme en creativiteit meestal tot interessanter werk. Na verloop van tijd zullen ze waarschijnlijk de onafhankelijkheid verdienen die ze normaal gesproken wensen.

Architect (INTJ) carrières

Het echte probleem voor architecten is dat ze hun nieuwe en creatieve ideeën nodig hebben om gehoord te worden. Ze moeten iemand hebben die de leiding heeft, die naar hen luistert. Maar het vormen van relaties met mensen die beslissingen nemen behoort niet bepaald tot de kernkwaliteiten van de Architecten. In hun vroege carrière moeten architecten vaak saaie taken uitvoeren die hen niet uitdagen en te maken hebben met het herhaaldelijk laten afwijzen van hun ideeën. Maar na verloop van tijd zullen ze waarschijnlijk hun vaardigheden ontwikkelen tot vaardigheden die zo effectief zijn dat ze opvallen.

Het beste werken, alleen werken

Mensen met het type Architectpersoonlijkheid werken meestal het liefst alleen of in kleine groepen. Daar kunnen ze het beste van hun creativiteit en focus maken zonder voortdurende onderbrekingen van nieuwsgierige collega’s of begeleiders die te veel vergaderen. Het is onwaarschijnlijk dat architecten worden aangetrokken tot managementrollen of iets wat non-stop interactie en teamwork inhoudt, en ze geven vaak de voorkeur aan meer “lone wolf” banen. Ze houden meer van een tekentafel dan van een bestuursvergadering. Net als zoveel anderen kunnen architecten het beste opschieten met leiders die hun stijl van werken begrijpen en hun visies kunnen bevorderen.

De andere kant van de medaille is dat architecten een hekel hebben aan iedereen die vooruitkomt door het kantoorpolitieke spel goed te spelen of de sociale scène van een bedrijf precies goed te laten werken. Ze beoordelen hun collega’s op wat ze kunnen doen en niet op wie ze kennen. Architecten stellen hoge eisen – als ze een collega of supervisor niet aan die eisen voldoen of op een andere manier ineffectief zijn, kan het respect direct en permanent verloren gaan.

Mensen met het persoonlijkheidstype Architect waarderen de persoonlijke vindingrijkheid, het gruis, het inzicht en de betrokkenheid in zichzelf en in anderen. Zij zijn van mening dat iedereen zijn werk moet afmaken en aan de hoogst mogelijke normen moet voldoen. Als een sociale vlinder op het werk doorbreekt zonder hun eigen gewicht te dragen, kunnen ze architecten vinden die hun vindingrijkheid gebruiken om manieren te vinden om hun onzin te stoppen.

Het verdienen van de juiste posities

Naarmate hun carrière vordert en hun reputatie groeit, groeit ook de moeilijkheidsgraad van de taken en projecten die Architecten worden aangeboden. Architecten vragen om vooruitgang en evolutie, en ze houden ervan om nieuwe ideeën te verkennen. Dit bevredigen ze vaak door zichzelf in een meer actieve strategische positie te duwen. Hoewel ze zich niet bekommeren om de schijnwerpers, houden architecten er wel van om hun ideeën te controleren. Ze nemen vaak low-profile maar invloedrijke rollen aan als projectmanager, systeemingenieur, marketingstrateeg, systeemanalist en militair strateeg.

Maar echt, de visie, creativiteit en vaardigheid van architecten in het uitvoeren van hun plannen maken deze persoonlijkheden tot mogelijke kandidaten voor zowat elke carrière. Sommige carrières, zoals sales en human resources, spelen niet noodzakelijkerwijs in op hun sterke punten, maar dat zou hen niet moeten tegenhouden als ze besluiten om dit soort werk te gaan doen. Architecten hebben de kwaliteiten die nodig zijn om in zowat elke organisatie te werken als ze besluiten om dat te doen. En als ze niets vinden in de wereld, hebben ze meestal in overvloed wat er nodig is om een eigen bedrijf te beginnen.

Werk gewoontes

Architecten willen intellectueel interessant werk aanpakken met weinig bemoeienis van buitenaf. Ze willen niet meer en niet minder. Tijdrovende managementtechnieken zoals het opbouwen van vertrouwen, voortgangsbesprekingen en lange sessies die achterom kijken in plaats van alleen maar vooruit kijken irriteren Architecten. Het enige wat ze nodig hebben – of het nu gaat om ondergeschikten, collega’s of managers – is dat ze hun doelen bereiken met de hoogste standaard van technische uitmuntendheid. En het kan hen helpen als ze worden omringd door mensen die deze waarden delen – als iemand hen omringt.

Op papier lijken ze daardoor voorbeeldige medewerkers te zijn. In veel opzichten zijn ze dat ook. Maar veel persoonlijkheidstypes zullen het werken met Architecten uitdagend vinden. Architecten hebben een strikte gedragscode als ze werken. Als ze zien dat collega’s sociale activiteiten waarderen en “goed genoeg” vakmanschap accepteren boven uitmuntendheid, dan is er waarschijnlijk sprake van problemen. Architecten werken bij voorkeur in hechte, gelijkgestemde groepen – en een groep van één is prima geschikt voor dit type.

Architect als collega

Actief teamwerk is niet ideaal voor mensen met het Architecten persoonlijkheidstype. Onafhankelijk en privé gebruiken architecten hun snelle geest en inzicht om afleidingen af te wenden, en ze nemen zelden deel aan veel persoonlijke gesprekken of kantoordrama. Architecten bevorderen vaak werkomgevingen waar ze niet worden afgeremd door minder intelligente, minder capabele of minder aanpasbare mensen. Ze hebben geen behoefte om hun collega’s mee te nemen als ze niet behulpzaam zijn.

Architecten verzamelen meestal een kleine groep vertrouwde collega’s in hun brainstormsessies. Ze nodigen zelden collega’s uit die te veel aan details vastzitten of die hun respect nog niet hebben verdiend. Maar waarschijnlijker is dat architecten het gewoon alleen doen. Door hun perfectionisme en vastberadenheid leveren ze meestal effectieve resultaten en schone oplossingen op. Deze successen geven mensen met het Architecten persoonlijkheidstype zowel de tijd alleen die ze nodig hebben als het gevoel van overwinning dat ze genieten.

Hoe samenwerken met een architect

Architecten zijn onafhankelijke mensen. Ze kunnen gefrustreerd raken als ze worden geduwd in rollen die hun vrijheid beperken. Met de leiding van een open-minded manager kunnen architecten zich als expert opstellen en een deel van hun gewenste zelfstandigheid verdienen. Architecten waarderen eenvoudige, no-nonsense managers. Ze respecteren degenen die deskundig leidinggeven, leveren waar nodig doordachte kritiek en steunen hun beslissingen met een duidelijke logica. En ze respecteren superieuren nog meer als ze vervolgens een stapje terug doen en Architecten de ruimte geven om te werken.

Merk op dat het de verwachtingen van architecten zijn dat hun managers hier worden gedefinieerd, en niet andersom, zoals bij sommige andere persoonlijkheidstypes het geval is. Titels betekenen weinig voor architecten, en ze werken zelden alleen maar om indruk te maken op een baas. Vertrouwen en respect worden verdiend, en architecten verwachten dat dit een tweerichtingsverkeer is, waarbij ze allemaal advies en kritiek ontvangen en leveren en allemaal resultaat opleveren. Architecten verwachten dat hun managers intelligent en sterk genoeg zijn om met deze relatie om te gaan. Een stille Architect brengt een gebrek aan respect beter over dan al hun uitdagingen ooit zouden kunnen.

Michelle Obama

Elon Musk