Ondernemer

Energetisch

Mensen met het persoonlijkheidstype ‘Ondernemer’ zitten vol leven en energie. Er is geen grotere vreugde voor ondernemers dan het verleggen van grenzen en het ontdekken en gebruiken van nieuwe dingen en ideeën.

Rationeel en praktisch

Ondernemers houden van kennis en filosofie, maar niet voor hun eigen bestwil. Wat leuk is voor ondernemers is het vinden van ideeën die bruikbaar zijn en het boren in de details zodat ze ze kunnen gebruiken. Als een discussie volledig willekeurig is, kan de tijd van de ondernemer beter benut worden.

Origineel

Door het combineren van hun durf en bruikbaarheid, houden ondernemers ervan om te experimenteren met nieuwe ideeën en oplossingen. Ze stellen dingen samen op een manier die niemand anders zou denken.

Perspectief

Deze originaliteit wordt geholpen door het vermogen van ondernemers om op te merken wanneer dingen veranderen – en wanneer ze moeten veranderen! Kleine verschuivingen in gewoontes en verschijningsvormen komen bij Ondernemers naar voren, en ze gebruiken deze waarnemingen om verbindingen met anderen te helpen creëren.

Direct

Deze scherpzinnige vaardigheid wordt niet gebruikt voor mind games – Ondernemers communiceren liever duidelijk, met directe en feitelijke vragen en antwoorden. Dingen zijn wat ze zijn.

Gezellig

Al deze kwaliteiten komen samen om een natuurlijke groepsleider in Ondernemers te zijn. Dit is niet iets wat ze actief zoeken – mensen met dit persoonlijkheidstype hebben gewoon een gave om uitstekend gebruik te maken van sociale interacties en netwerkmogelijkheden.

Ongevoelig

Gevoelens en emoties komen ondergeschikt aan feiten en “realiteit” voor Ondernemers. Emotioneel geladen situaties zijn lastige, ongemakkelijke zaken, en de botte eerlijkheid van ondernemers helpt hier niet. Deze persoonlijkheden hebben vaak ook veel moeite om hun eigen gevoelens te erkennen en te uiten.

Ongeduldig

Ondernemers bewegen zich in hun eigen tempo om zich te blijven opwinden. Het vertragen omdat iemand anders “het niet snapt” of te lang op een enkel detail moet blijven focussen, is voor ondernemers een grote uitdaging.

Risicogevoelig

Dit ongeduld kan ertoe leiden dat ondernemers zich op onbekend terrein begeven zonder na te denken over de gevolgen op de lange termijn. Ondernemerspersoonlijkheden bestrijden soms opzettelijk verveling met extra risico.

Ongestructureerd

Ondernemers zien een kans – om een probleem op te lossen, vooruit te komen, plezier te maken – en het moment te grijpen, waarbij ze vaak de regels en sociale verwachtingen negeren. Dit kan dingen voor elkaar krijgen, maar het kan onverwachte sociale gevolgen hebben.

Kan het groter geheel missen

Leven in het moment kan ervoor zorgen dat ondernemers het bos voor de bomen missen. Mensen met dit persoonlijkheidstype houden ervan om problemen hier en nu op te lossen, misschien wel te veel. Alle onderdelen van een project kunnen perfect zijn, maar het project zal nog steeds mislukken als die onderdelen niet in elkaar passen.

Uitdagend

Ondernemers worden niet ingesloten. Herhaling, hardline-regels, rustig zitten terwijl ze de les lezen – zo leven ondernemers niet. Ze zijn actiegericht en praktijkgericht. Omgevingen zoals school en veel instapwerk kunnen zo vervelend zijn dat ze ondraaglijk zijn, dat ze een buitengewone inspanning van de ondernemers vergen om lang genoeg gefocust te blijven om vrijere posities te bereiken.

Als het gaat om de carrièremogelijkheden van ondernemers is “actie” het woord van de dag. Mensen met het type Ondernemerspersoonlijkheid denken op hun voeten en zijn geweldig in het nemen van snelle beslissingen in het heetst van de strijd. Tegelijkertijd zijn het sympathieke mensen die altijd vrienden en connecties lijken te maken waar ze ook gaan. Populariteit en solide netwerken kunnen enorme troeven zijn in de arbeidswereld, en Ondernemers nagelen het.

Ondernemerscarrière (ESTP)

Deze sociale intelligentie, gecombineerd met de natuurlijke durf en improvisatietalent van ondernemers, maakt verkoop, zakelijke onderhandelingen, marketing, zelfs acteren – elke gespannen, competitieve omgeving – tot een goede pasvorm. Ondernemende persoonlijkheden vertrouwen op zichzelf om de juiste beslissing te nemen. Risico’s, groot en klein, zijn een deel van het leven, en ondernemers zitten niet te wachten op een of andere baas aan de top om hen te vertellen wat ze moeten doen. Dit kan ondernemers in de problemen brengen, maar vaak genoeg is het precies wat nodig is, en kan het hen net zo goed een boost geven op de carrièreladder.

Beperkingen, regels, zeer gestructureerde omgevingen – dit zijn geweldige manieren om ondernemers gek te maken. Mensen met dit persoonlijkheidstype leven het leven op hun eigen voorwaarden, en dit maakt ze briljante zakenmensen en freelancers. Deze rollen stellen hen ook in staat om de meer vervelende aspecten van het werk, de boekhouding, het nauwgezette onderzoek, enzovoort, te delegeren aan degenen die er beter geschikt voor zijn.

Ondernemers zijn nieuwsgierige, energieke mensen met een voorliefde voor actie. Er zijn mensen die de logistiek van de distributie van openbare veiligheidsmiddelen analyseren en beheren, en er zijn mensen die de ambulances besturen, op straat patrouilleren en levens redden met hun eigen twee handen – Ondernemerspersoonlijkheden zijn de laatsten. Zij zijn zeer oplettend en toch ongeduldig, waardoor zij in staat zijn om de hele situatie in één oogopslag te bekijken en te handelen. Elke rol in noodgevallen is groot voor ondernemers, of het nu gaat om paramedici, politieagenten of soldaten.

Er is niets aan de hand. Ga gewoon zitten en ontlucht je passie…

Deze kwaliteit van leven in het moment en het verlangen naar onmiddellijke resultaten voor hun inspanningen vertaalt zich goed in een ander veld: de sport. De spanning van de concurrentie, van het duwen van zichzelf tot de fysieke grens te rekken slechts een punt voor de overwinning kan geen vergelijking hebben voor Ondernemers. Of ze nu zelf op het veld staan als atleten, coachen vanaf de zijlijn of becommentariëren van bovenaf, mensen met het persoonlijkheidstype Entrepreneur genieten van een goede teaminspanning en een goed uitgevoerd plan, en elk van deze posities maakt een fijne lijn van het werk voor hen.

In zowat elke omgeving, ook op de werkvloer, is het vrij gemakkelijk om ondernemers te spotten. Onstuimig en spontaan, leuk en misschien een beetje brutaal, mensen met het persoonlijkheidstype Entrepreneur houden ervan om problemen aan te pakken als ze zich voordoen en vertellen na afloop mooie verhalen over hun oplossingen. Natuurlijk werken sommige functies beter met deze kwaliteiten dan andere, maar Ondernemers zijn flexibele individuen, en kunnen een manier vinden om zo ongeveer elke situatie een beetje interessanter te maken.

Ondernemers ondergeschikten

De meest uitdagende functie van ondernemers is die waarin de meeste mensen moeten beginnen: als ondergeschikten. Hoewel ze perfect in staat zijn om terughoudendheid te betrachten op hun eigen voorwaarden, haten ondernemende persoonlijkheden het om de regels en voorschriften van anderen aan zich op te dringen. Ondernemers staan bekend om hun experimenteren, improviseren en snel denken – als ze deze kwaliteiten niet mogen gebruiken en zich voor elk kleinigheidje moeten melden bij een supervisor, zullen ze zich vervelen en gefrustreerd raken.

Ondernemers weten dat risico gelijk staat aan beloning, en ze zullen graag wat meer alledaagse taken omzeilen ten gunste van iets spannenders, in de hoop dat het de aandacht van iemand trekt. Een plaquette en een bonus gaan een heel eind voor mensen met dit persoonlijkheidstype. Vooruitgaan door de principes van starre betrouwbaarheid, stille hulpvaardigheid of louter anciënniteit is niet de manier van ondernemers – ze gaan vooruit door pure persoonlijkheidskracht in een goed beheerde crisis.

Ondernemers als collega’s

Als collega’s hebben ondernemers een harde werk, spelen ze een harde mentaliteit – zolang iedereen zijn of haar gewicht in de schaal legt, trekken ze graag hun eigen gewicht in de schaal, en hebben ze er een geweldige tijd mee. Charmante en populaire individuen die ze zijn, netwerken komt vanzelf bij Ondernemers. Deze kwaliteiten maken het gemakkelijk voor ondernemers om met zowat iedereen om te gaan.

Tegelijkertijd, als Ondernemers een collega als incompetent, of erger nog, lui zien, laten ze dat in niet mis te verstane bewoordingen weten. Emotionele gevoeligheid is niet hun sterkste kant. Ondernemers zijn zeer oplettend en goed op de hoogte van veranderingen in de gewoontes en stemmingen van hun collega’s – tenzij ze zelf de oorzaak van het leed zijn.

Madonna

Eddie murphy