Skip to main content

Feedback geven is niet altijd makkelijk.

Allereerst ben je vaak gefrustreerd wanneer het niet goed gaat. Dit is een gevoel dat je snel gaat overbrengen naar iemand anders. Dat is echter geen goed idee. Hierdoor haal je motivatie weg bij je collega of werknemer aan wie je de feedback wilt geven. Dat is toch niet de bedoeling? 

Het is belangrijk dat je even de tijd neemt en start met het probleem objectief te bekijken. Wat zijn de feiten? Hoe zou een buitenstaander dit uitleggen, zonder hierbij een negatieve uitstraling te geven. Toon de andere partij wat er mis is gegaan door enkel over de feiten te spreken. 

Hierna druk je de gevolgen uit. Geef aan wat de gevolgen waren van hetgeen dat gebeurd is. Enerzijds kan dit door een beschrijving van de feitelijke gevolgen anderzijds door uit te leggen wat voor effect dit had op jou persoonlijk. Laat hierbij een beetje emotie uitschijnen, maar toch niet te veel. Het is belangrijker dat hij/zij doorheeft wat het probleem was, dan dat jouw emotie overkomt. Zorg dus dat je hier op voorhand al goed over nagedacht hebt, zodat je het op een rustige manier kan uitleggen. 

Hierna volgt het specifiëren. Het is makkelijk om tegen iemand te zeggen “dit moet beter”. Zeg nu zelf, als ze dat tegen jou zouden zeggen, zou jij dan weten wat je moet doen? Niet echt. Het is daarom ook belangrijk om uit te leggen hoe jij het graag zou zien in de toekomst. Doe dus een voorstel of geef een alternatief. Zo weet je collega/werknemer/vriend de volgende keer wel wat jij bedoelt. Zo vermijd je ook dat er tijd verspild wordt bij een volgende keer. 

Last but not least. Zie je verandering? Doet hij/zij het beter? Zeg dat dan. Toon dat de effort dat hij/zij maakt opvalt. Deze feedback zorgt voor extra motivatie en voor een goede vibe. 

Genoeg theorie, het is belangrijk om dit ook effectief toe te passen. Wil jij graag een korte recap alsook een uitgewerkt voorbeeld? We hebben een korte video van 6 minuten gemaakt waarin we dit to-the-point toelichten. 

Ik wil de video bekijken

Probeer het zeker eens uit en laat ons weten wat jij vond van deze methode!

Leave a Reply